Boek
Nederlands

Wij zijn licht

Gerda Blees (auteur)
+1
Wij zijn licht
×
Wij zijn licht Wij zijn licht

Wij zijn licht

Genre:
Vanuit het perspectief van de dingen om hen heen wordt het op waarheid gebaseerde verhaal verteld van een Utrechtse woongroep, die in 2017 een van haar leden verliest door hun dieet van licht en lucht.
Onderwerp
Schuld, Idealisme
Titel
Wij zijn licht
Auteur
Gerda Blees 1985-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2020
223 p.
ISBN
9789057590009 (paperback)

Besprekingen

Eén curieus feit, 25 goede vertellers

Van een opmerkelijk nieuwsbericht maakt Gerda Blees stap voor stap gelaagde fictie. Met vele, niet altijd menselijke vertellers getuigt haar romandebuut van lef, en het werkt ook nog.

Soms kom je in de krant zo'n berichtje tegen dat je gniffelend voorleest tijdens het ontbijt. 'Vrouw die probeerde van licht te leven overleden' is er zo een. Het bericht uit 2017 ging over een vrouw uit een woongroep in Utrecht. Ze at niets, ervan overtuigd dat ze van zonlicht kon leven. Haar huisgenoten (onder wie haar zus) verzuimden hulp in te schakelen toen ze - zwaar ondervoed - op sterven lag. Daar zou iemand eens een boek over moeten schrijven, mompel je dan.

Gerda Blees (1985) deed het. Voor haar romandebuut (ze schreef al een verhalenbundel en poëzie) Wij zijn licht gebruikte ze informatie uit krantenartikelen over de zaak én putte ze rijkelijk uit de website van de woongroep, waarop verbijsterend openhartige blogs staan. Blees transponeerde veel details daaruit naar de fictieve woongroep Klank & Liefde - van het bizarre lichtdieet tot de samenstelling van de woongroep. Ze veranderde wel de namen. Melodie is de oprichter en onbetwiste leider, een dw…Lees verder

Wij zijn licht

Eerste zin. Wij zijn de nacht.

De dood van Elisabeth had volgens Muriël, Petrus en haar zus Melodie, de drie mensen met wie ze samen de woongroep Klank en Liefde vormt, niet mooier kunnen zijn. Het was de voleindiging van een natuurlijk en spiritueel proces. Elisabeth was eindelijk vrij. Alleen ziet de huisarts die bij het lijk geroepen wordt het anders. Hij haalt er het parket bij en Melodie, Muriël en Petrus worden tot hun ontsteltenis in voorlopige hechtenis genomen. ‘Moet je die botten zien’, zegt de forensisch patholoog met een glinstering in de ogen wanneer hij het lijk van Elisabeth op zijn snijtafel krijgt. ‘Prachtig toch eigenlijk, zo’n duidelijke skeletstructuur. Zo zie je ze niet vaak.’ En gelijk heeft hij natuurlijk, want aan het skelet van de lijken die hij normaal onder ogen krijgt, hangen nog wel wat spieren, en aan dat van Elisabeth niet: de vrouw is verhongerd.

In Gerda Blees’ debuutroman Wij zijn licht staan de vier leden van de al genoemde l…Lees verder

Na een verhalenbundel en een poëziedebuut volgt nu de debuutroman van de auteur, die eerder het C.C.S. Crone Stipendium won. Uitgangspunt zijn de ontwikkelingen in 2017 rondom een spirituele woongroep in Utrecht, die in het nieuws kwam omdat een van de leden was bezweken aan hun zelfverkozen dieet van licht en lucht. De roman start in de nacht van dat overlijden en blikt terug en vooruit op hoe het de woongroep in die dagen vergaat. Het verhaal wordt verteld aan de hand van 25 verschillende personages en vooral niet-menselijke entiteiten die allemaal het ‘wij’-perspectief hanteren. Voorbeelden van dit soort ‘vertellers’ zijn de nacht, het dagelijks brood, de plaats delict, de feiten, een sinaasappelgeur en zelfs het verhaal zelf, dat reflecteert op zijn eigen verloop. De auteur geeft deze perspectieven menselijke vermogens tot observeren, registreren en zelfs oordelen. Zo stelt de lezer zich via al die verschillende wegen vooral de vraag: wat vind ik zelf van wat er is gebeurd? Een in…Lees verder

Over Gerda Blees

Gerda Blees (1985) is een Nederlandse schrijver en dichter.

Haar debuutroman Wij zijn licht won in 2021 de Literatuurprijs van de Europese Unie en de Nederlandse Boekhandelsprijs, en werd tevens genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Bibliografie

  • Aan doodgaan dachten wij niet (2017, verhalen)
  • Dwaallichten (2018, gedichten)
  • Wij zijn licht (2020, roman)
Lees verder op Wikipedia